Zes jaar cel voor leiders van bende bankovervallers

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft vandaag de drie leiders van een zeskoppige bende bankovervallers veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen van zes en twee jaar.

Belga

De bende werd woensdag schuldig bevonden aan zes gewapende bankovervallen, twee gewapende overvallen op benzinestations en een zware geweldsdiefstal in een privé-woning. De feiten gebeurden in de loop van 2004 in Limburg en Brabant.

De twee kopstukken van de bende, een 31-jarige man uit Hasselt en een 25-jarige Antwerpenaar, kregen een celstraf van zes jaar. Een derde leider, die minder feiten op zijn kerfstok had dan zijn twee kompanen, kreeg een effectieve celstraf van twee jaar. Ook hij zit momenteel in de gevangenis.

De bende pleegde gewapende overvallen op zes bankinstellingen in Zutendaal, Maasmechelen, Diest, Beringen, Hasselt, Houthalen-Helchteren en een overval op de eigenaar van een privé- woning in Maaseik.

De bende was daarnaast ook verantwoordelijk voor twee gewapende hold-ups op twee benzinestations, waarvan een in Hoeselt, en voor de diefstal van een vijftal wagens en nummerplaten. De wagens werden telkens kort voor een overval gestolen en na de feiten achtergelaten.

De bende bereidde de overvallen en geweldsdiefstallen telkens goed voor. De overvallers waren altijd gemaskerd en hadden pistolen op zak. Daarmee bedreigden en sloegen ze verscheidene bankdirecteurs omdat er geen geld in de kluis zat. Ze deinsden er evenmin voor terug de klanten te beroven tijdens de bankovervallen en in het bijzijn van hun minderjarige kinderen hen een revolver tegen het hoofd te zetten.

Bij een gewapende hold-up op een bankfiliaal in Maasmechelen op 27 april 2004 liep een en ander danig uit de hand toen er een gevecht met de baliebediende ontstond en er schoten werden gelost waarbij een van de kopstukken in de schouder werd geraakt.

Ook bij een geweldsdiefstal in een privé-woning in Maaseik werd bruut geweld niet geschuwd. De bewoner werd gekneveld en kreeg een zak over het hoofd. De zwaar toegetakelde man slaagde er ternauwernood in om zich te bevrijden.

De overige bendeleden kregen celstraffen gaande van een jaar tot zes maanden voorwaardelijk. Een 45-jarige vrouw uit Sint-Truiden die aan een bankoverval deelnam en haar woning ter beschikking stelde voor vergaderingen van de bendeleden, kreeg een effectieve gevangenisstraf van een jaar. Een ander bendelid kreeg vanwege zijn beperkt aandeel in de feiten de gunstmaatregel opschorting van straf.

Aan de benadeelde partijen moet de bende een schadevergoeding van bijna 40.000 euro betalen. De rechter verklaarde woensdag ook gsm-toestellen, bivakmutsen, wapens, kogelwerende vesten en munitie verbeurd.