Schiermonnikoog is weer een Fries waddeneiland

Schiermonnikoog behoort weer volledig bij Friesland, nadat de oostpunt van het eiland gisteren door Groningen is overgedragen.

GPD

Op het verlaten strand klonken het Groningse- en het Friese volkslied, werd de Groninger vlag gestreken, de Friese gehesen en knalden de champagnekurken.

Ondanks alle grappen is de overdracht een serieuze zaak, zei burgemeester Bert Swart, die sinds gisteren weer de baas is over het hele eiland. "Bij bijvoorbeeld een olieramp op dit punt zouden formeel de provincie Groningen en de gemeente Eemsmond verantwoordelijk zijn. Dat probleem is er nu niet meer."

Schiermonnikoog was door zandaanwas in de loop der jaren langzaam richting Groninger grondgebied 'gewandeld'. Formeel viel het uitgestrekte strand al vijftien jaar niet meer onder de gemeente Schiermonnikoog. Oud-burgemeester Van der Werf diende daarom vier jaar geleden een voorstel tot grenswijziging in. De provincie Friesland heeft 274 duizend euro aan Groningen betaald. En de gemeente Eemsmond krijgt in totaal 37 duizend euro voor de 70 hectare land en 700 hectare water.

Bij de Schiermonnikogers leefde de grondoverdracht niet zo: "Eilanders komen eigenlijk nooit op het oostelijke puntje," aldus een inwoner.