Finland blijft meest concurrentieel, België verliest zes punten

Finland blijft het meest competitieve land op deze planeet. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het World Economic Forum (WEF).

Belga

Volgens het "Global competitiveness report 2005/2006", dat voorgesteld werd in het Zwitserse Genève, verliest België net als verscheidene andere landen van het "oude Europa" terrein.

Finland, het land van Nokia, staat voor het derde jaar op rij op het hoogste schavotje. Met nog Zweden (3e), Denemarken (4e), IJsland (7e) en Noorwegen (9e), blijft Noord-Europa dominant in de kop van de rangschikking. De topnegen wordt vervolledigd door de Verenigde Staten (2e), twee zogenaamde Aziatische Tijgers - Taiwan (5e) en Singapore (6e) - en Zwitserland (8e).

"De belangrijkste reden van het succes van de Noordse landen is hun uitstekende beheer", aldus Augusto Lopez-Claros, hoofdeconoom van WEF. "Ze hebben geen budgettaire problemen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië. Met het oog op de vergrijzing van de bevolking, hebben de politieke leiders begrepen dat ze vandaag moeten besparen om het vangnet van sociale voorzieningen te kunnen behouden. Bovendien kennen deze landen een hoge graad van "transparantie", stelt WEF, dat Finland beschouwt "als een van de landen met de minste corruptie ter wereld".

In tegenstelling tot de Noordse landen doen de andere Europese landen het minder goed. Zwitserland blijft achtste, het Verenigd Koninkrijk (13e) en Duitsland (15e) verliezen elk twee plaatsen en Spanje en België gaan zes plaatsen achteruit. Zij bevinden zich dit jaar respectievelijk op de 29e en de 31e plaats.