Wapenhandelaar beschuldigd van vliegtuigonderdelensmokkel naar België

Een Pakistaanse wapenhandelaar, die ervan wordt verdacht Amerikaanse vliegtuigonderdelen te hebben proberen uitvoeren naar België, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten, is in San Francisco (Californië) in staat van beschuldiging gesteld. Dat is woensdag van de Amerikaanse douane vernomen.

Belga

Arif Ali Durrani (56) moet zich, al voor de derde keer sinds 1987, voor een federale rechtbank vertegenwoordigen voor wapenhandel, zo lieten verantwoordelijken van de Immigratie- en Douanedienst (ICE) aan het Franse persagentschap AFP weten.

Volgens Michael Unzueta van het ICE houden de Amerikaanse federale autoriteiten Durrani sinds zijn veroordeling in 1987 (voor het illegaal uitvoeren van geleidingssystemen voor luchtafweerraketten van het type Hawk naar Iran) nauw in de gaten.

Durrani, die tot 1995 in de cel zat, werd uit de VS uitgewezen en ging zich in Mexico wonen, niet ver van de Amerikaanse grens. Daar zette hij zijn handeltje gewoon verder. In de VS deed hij een beroep op een stroman.

De twee mannen zouden in 2004 hebben geprobeerd om een boordpaneel van een gevechtsvliegtuig naar de Verenigde Arabische Emiraten te sturen. In 2005 probeerden ze een naverbrandingssysteem van een jachtvliegtuig naar België uit te voeren. De wapenhandelaar wordt er daarnaast ook van beschuldigd in december 2004 en januari 2005 onderdelen van een straalvliegtuig naar Maleisië te hebben proberen smokkelen.