Franse commando's heroverden controle gekaapt schip

Franse commando's hebben vandaag een Frans vrachtschip bestormd dat door stakende vakbondsmensen was gekaapt.

Belga

Militaire bonnen zeggen dat de soldaten het schip op de kapers hebben heroverd.

Meer dan vijftig commando's werden met vijf helikopters naar het schip Pascal Paoli gebracht, toen de dinsdagavond in de haven van Marseille gekaapte veerboot de Corsicaanse haven Bastia wou binnenvaren. Ze lieten zich aan touwen op het dek zakken. In de Corsicaanse haven zijn ook talrijke manschappen van de ordediensten ontplooid. Daar waren dinsdagavond ernstige ongeregeldheden uitgebroken met manifestanten van wie het merendeel gemaskerd was. In Marseille hadden stakers de haven lamgelegd.

Ook woensdagmorgen waren er in Bastia rellen. Stakers en hun aanhangers gooiden projectielen naar de politie. Die reageerde met traangasgranaten. Bovendien vielen stakers journalisten aan en dienden ramen van kantoren van concurrerende rederijen eraan te geloven.

Het schip was gekaapt door matrozen die aanleunen bij de Corsicaanse nationalisten. Zij verzetten zich tegen plannen voor de privatisering van de SNCM, de met een schuldenlast opgezadelde rederij die veerdiensten tussen het eiland en het vasteland verzorgt. Volgens havenbronnen en bronnen bij de vakbonden, hadden de stakende matrozen de officieren verplicht het schip vertrekkensklaar te maken. Er waren geen passagiers aan boord.

De Pascal Paoli is zowat het vlaggenschip van de SNCM-vloot en vervoert zowel passagiers als vracht. De SNCM, gebaseerd op Corsica, verloor in 2004 29,7 miljoen euro op een omzet van 193,6 miljoen euro. De resultaten voor dit jaar zullen naar verwachting nog erger zijn. Het bedrijf Butler Capital Partners wil de ferryrederij voor 35 miljoen euro overnemen en dan 400 van de 2.400 werknemers de laan uitsturen. Namens de kandidaat-overnemer zei Walter Butler woensdag dat een terugkeer naar kalmte een "voorafgaaandelijke" voorwaarde is om het bod effectief uit te brengen.

Op het kapen van een schip staat in Frankrijk twintig jaar gevangenis.