Lynndie England veroordeeld tot 3 jaar cel

De Amerikaanse soldate Lynndie England (22), die centraal staat in het schandaal rond de Iraakse gevangenis Aboe Ghraib, is dinsdag door een Amerikaanse militaire rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens mishandeling van Iraakse gevangenen.

Belga

Ze werd bovendien uit het leger ontslagen.

England was maandag schuldig bevonden aan zes van de zeven aanklachten met betrekking tot de behandelingen van Iraakse soldaten in de Aboe Ghraib-gevangenis. Ze riskeerde tot tien jaar gevangenisstraf.

De jonge soldate barstte in tranen uit toen het vonnis werd uitgesproken. Ze heeft de rechtbank dinsdag gevraagd haar baby in geval van een veroordeling bij zich te mogen houden.

De foto van de 22-jarige soldate, die lachend een Iraaks gevangene aan de leiband houdt, is het symbool geworden van de mishandelingen die plaatsvonden in de gevangenis nabij de Iraakse hoofdstad Bagdad. England werd schuldig bevonden aan samenzwering om gevangenen te mishandelen, onbehoorlijk gedrag en mishandeling. Ze werd niet schuldig geacht aan samenzwering om gevangenen te mishandelen in het geval van de gevangene aan de leiband.

In totaal werden zeven soldaten beschuldigd naar aanleiding van het verschijnen van foto's uit Aboe Ghraib. Vier van hen hebben schuldig gepleit in ruil voor strafvermindering. Het ex-vriendje van England, Charles Graner, werd in januari veroordeeld tot tien jaar cel. Het schandaal, dat ontstond in april 2004, bracht ernstige schade toe aan de geloofwaardigheid van de VS, een land dat zichzelf beschouwt als een leider inzake mensenrechten.