"Burgemeester van Vloesberg is een leugenaar"

Marcel Fort, de eigenaar van het D'Hoppebos in Vloesberg, heeft woensdag, na nieuwe incidenten op het domein waar hij een weg wil aanleggen, de dienstdoende burgemeester van Vloesberg een "leugenaar" genoemd.

Belga

Fort zegt dat hij wettelijk de weg mag aanleggen. Hij vindt ook dat de actievoerders van dinsdag zich zonder toelating op privé-eigendom hebben begeven en minimaliseert de aanval die de burgemeester te verduren zou hebben gekregen.

"De burgemeester van Vloesberg, Philippe Mettens, is een leugenaar", zegt Fort. "De aanvraag, met bijhorende plannen, om een weg aan te leggen op mijn domein, is ingediend bij de gemeente. In 2002 kreeg ik van de gemeente ook de toelating om de werken uit te voeren. Ik respecteer ook de Waalse regels van ruimtelijke ordening inzake aanpassingen aan de ondergrond en aard van de weg. Ik ben ook stedenbouwkundig in orde: voor een weg op privé-eigendom is zelfs geen vergunning nodig", aldus Fort. Over de schermutselingen die dinsdag plaatsvonden, toen activisten de aanleg van de weg wilden verhinderen, is Fort duidelijk. "Al die mensen mochten daar niet zijn", stelt hij. "Ze hebben zonder toestemming privé-eigendom betreden."

"De burgemeester kreeg maar enkele aardklompen op zich. Toen dat gebeurde, kon ik hem niet zien, want hij werd verborgen door de grijparm van de kraan", stelt Fort. "De cameraploeg van de VRT had niet de toestemming gekregen om bij mij te komen filmen. Mijn zoon maakte op de met stenen bezaaide weg een ongelukkige stuurbeweging. Dat de camera werd vernield, is waar, maar het is niet zo dat mijn zoon met opzet is achteruitgereden om die een tweede keer te verpletteren. Hij reed achteruit om te kijken of er geen gewonden waren."