Ecoduct in Blanden wordt zondag ingehuldigd

De afdeling Bos en Groen van het Vlaams Gewest heeft 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een ecoduct over de Naamsesteenweg in het Vlaams-Brabantse Blanden (een deelgemeente van Oud-Heverlee), waarvan een miljoen euro in wegenwerken.

Belga

Het verkeer op deze gewestweg, die in Blanden het Meerdaalwoud doorkruist, maakt jaarlijks vele slachtoffers onder de dieren. Het project wordt zondag ingehuldigd door Vlaams milieuminister Kris Peeters.

Jaarlijks werden op de gewestweg gemiddeld een vijftiental reeën aangereden en af en toe kwamen daarbij ook mensen om het leven. Bij de aanrijdingen lieten heel wat marters, dassen en wezels het leven, evenals vogels zoals uilen en buizerds die overstekende dieren trachtten te vangen.

. Het ecoduct is zo'n 65 meter breed. Er werd gekozen voor een plaats waar enerzijds heel wat dieren de weg oversteken en die anderzijds esthetisch verantwoord is. De weg loopt op deze plaats immers in een holle weg. Om de dieren naar het ecoduct te leiden, werd de weg tot op de grens met Wallonië langs beide zijden afgerasterd door een vier kilometer lang en 1,8 meter hoog hek. Tegen 2008 is 2,5 kilometer verderop in de richting van Leuven een tweede ecoduct gepland.