Campagne levert 2.000 nieuwe orgaandonoren op

De voorlichtingscampagne over orgaan- en weefseldonatie van federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte heeft sinds eind juni al zo'n 2.000 nieuwe donoren opgeleverd.

Belga

Intussen hebben zich 36.000 Belgen laten registreren. Dit is vandaag bekendgemaakt op een persconferentie op het kabinet van Demotte.

De nationale campagne ging eind juni van start met de lancering van de informatieve website

. Daarnaast werden zo'n 1,2 miljoen folders en 6.000 stickers verspreid via gemeentehuizen, artsenpraktijken, ziekenhuizen en mutualiteiten. Sinds de lancering hebben meer dan 2.000 mensen de weg naar het gemeentehuis gevonden.

In 2004 telde België 21,7 donoren per miljoen inwoners. Hun aantal bleef in de loop der jaren gelijk, maar sinds 2002 groeien de wachtlijsten van mensen die een donororgaan nodig hebben. Daardoor stonden in ons land vorig jaar 1.300 patiënten op een wachtlijst.

In België is wettelijk gezien iedereen een potentiële donor, tenzij hij zich uitdrukkelijk heeft verzet. In de praktijk vragen artsen echter meestal de expliciete toestemming van nabestaanden. Bij registratie hoeft dat niet meer.