Ook ACV geeft oriëntatienota regering een onvoldoende

Het ACV geeft de oriëntatienota van de regering omtrent eindeloopbaan, pensioenen en financiering van de sociale zekerheid een onvoldoende.

Belga

De vakbond trekt op 27 september wel naar de onderhandelingstafel, maar met de stok van acties achter de deur. De vakbond wil ook af van het strakke tijdskader. De algemene raad van het ACV kwam vrijdag bijeen over de regeringsnota.

De sfeer, aldus voorzitter Luc Cortebeeck, was gespannen. "De mensen voelen zich beschouwd als de schuldige", aldus Cortebeeck. De raad gaf een onvoldoende aan de regeringsnota. De militanten vinden wel dat de nieuwe nota verschilt van de vorige, maar vinden hem te vaag. Het ACV gaat op 27 september naar de onderhandelingstafel, maar wil duidelijkheid van de regering: ofwel biedt de nota ruimte voor onderhandelingen ofwel houdt de regering een tweede duidelijke nota verborgen.

Het ACV wil af van de strakke timing om tegen 11 oktober een akkoord te hebben. Over de brugpensioenleeftijd zei Cortebeeck dat met een "mix" tussen leeftijd en loopbaan, rekening houdend met zwaar werk, "iets te doen is wat rechtvaardig is".

Cortebeeck haalde scherp uit naar uitlatingen in de media van onder meer minister van Werk Freya Van den Bossche inzake de brugpensioenleeftijd op 59 en 60 jaar en inzake de opzegtermijnen. "Zulke uitspraken kelderen het overleg, zo zal het niet lukken".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer