Planckendael zoekt uit waarom wij rechtop lopen

ANTWERPEN -

Waarom loopt de mens rechtop en de mensaap niet? Op die vraag probeert het dierenpark Planckendael, samen met een aantal onderzoekers van de uiversiteiten van Antwerpen en Gent, een antwoord te vinden tijdens het vier jaar durende project

De evolutieve oorsprong van het rechtop lopen bij de mens ontrafeld?

Aan de hand van analyses van de voortbeweging bij de bonobo's trachten ze het geheim te ontsluieren.

Bart ROGGEMAN

BR>Rond het rechtop lopen bij de mens, de zogenaamde

habituele bipedalie

, zijn al vele studies verricht. Maar geen enkele studie geeft een antwoord op de vraag via welke stappen zowat zeven miljoen jaar geleden het rechtop lopen is begonnen. «Aan de hand van kinesiologisch onderzoek, een analyse van de voortbeweging van dieren aanverwant aan de mens, gaan we na waarom de mensapen niet op die manier zijn geëvolueerd, hoewel zij dezelfde evolutie hebben kunnen volgen,» vertelt professor Peter Aerts van de Universiteit Antwerpen.

In sommige situaties lopen de mensapen, in dit geval dus de bonobo's, wel eens rechtop, onder meer om makkelijker voedsel te dragen. De kenmerken van én de omstandigheden waarin dat occasionele rechtop lopen zich voordoet, worden vergeleken met het viervoetige wandelen bij de dieren en de analyse van het rechtop lopen bij de mens. «Op die manier willen we vaststellen welke aspecten verhinderen dat mensapen rechtop lopen,» aldus de professor.

Om dat te onderzoeken is op het bonobo-eiland in Planckendael een catwalk gebouwd. Als de bonobo's daarop lopen, registreren hightech-camera's nauwkeurig alle bewegingen. Tegelijk worden de kracht en de manier waarop de voet op de grond komt in beeld gebracht.