Standbeeld André Hazes jaar na zijn dood onthuld

Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam is vanochtend een standbeeld van André Hazes onthuld. Dat gebeurde door zijn vrouw, hun twee kinderen en Johnny Kraaykamp sr. De acteur liet de toen 8-jarige Hazes voor het eerst optreden op de markt.

Belga

Weduwe Rachel Hazes overhandigde na de onthulling het eerste exemplaar van haar boek Typisch André aan burgemeester Cohen. Ze bedankte de paar honderd aanwezigen: "Ik weet zeker dat André trots is om hier te staan".

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat de volkszanger overleed. Hazes wordt de hele dag herdacht door zijn fans. Na de onthulling van het beeld en de presentatie van het boek, is er vrijdagavond een herdenkingsconcert in Ahoy' in Rotterdam. Later op de avond wordt de as van Hazes in een vuurpijl boven de Noordzee afgestoken.

Rachel Hazes plaatste vrijdag een in memoriam in De Telegraaf waarin ze uitlegt alles voor André te hebben gedaan. "Ik heb zoveel mogelijk volbracht waarvan ik zeker weet dat jij dit ook zou gedaan zou hebben. (...) Ik heb er zeker geen vrienden mee gemaakt, het zij zo!", aldus 'Jouw Rassie' in de advertentie.

De eerste fans stonden vrijdag om 7.00 uur al op de plek waar het standbeeld van André Hazes werd onthuld. Toch zagen de paar honderd aanwezigen weinig van de plechtigheid. Het beeld van Hazes, zittend op een kruk, werd afgeschermd door dranghekken, beveiligingsmensen en pers. Ernaast werden de hoed en zonnebril, zoals Hazes die de laatste jaren droeg, verkocht.

Kraaykamp noemde Hazes "echt een man om van te houden. Hij was en blijft een echte Amsterdammer". "Hazes was geen heilige", zei Cohen. "Het was ook een nukkige man. Maar hij zong de sterren van de hemel. Het was een buitengewoon bijzondere Amsterdammer".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer