Helft van Europeanen beheerst een tweede taal

De helft van de Europese burgers beheerst naast de moedertaal een tweede taal.

Belga

Dat blijkt uit een opiniepeiling die de Europese Commissie in de aanloop naar de "Europese Dag Van De Talen" heeft gepresenteerd. Door de oostwaartse uitbreiding van de Europese Unie heeft het Duits het Frans voorbijgestoken in de hiërarchie van de tweede talen.

Op 26 september viert Europa voor de vijfde keer de diversiteit aan talen op het continent. Uit een voorafgaande opiniepeiling van de Commissie blijkt dat 50 procent van de Europese burgers zich in staat acht een gesprek te voeren in een andere taal dan hun moedertaal. Dat is drie procent meer dan vijf jaar geleden.

De talenknobbels wonen vooral in kleinere lidstaten waar meer dan één officiële taal gehanteerd wordt. Dat geldt in het bijzonder voor Luxemburg, waar liefst 99 procent een tweede taal beheerst, maar ook voor Malta en de Baltische staten. In België daarentegen claimt amper 71 procent van de respondenten de kennis van een tweede taal. Dat zijn er een pak minder dan in Nederland (91%), Denemarken en Zweden (88%).

Wanneer mensen claimen dat ze een tweede taal beheersen, gaat het meestal om Engels. Een op drie Europeanen spreekt naar eigen zeggen de taal van Shakespeare. De suprematie van het Engels in Europa dijt op die manier verder uit. Met inbegrip van de 13 procent 'native speakers' kan bijna de helft van de Europeanen (47 procent) een gesprek voeren in het Engels.

Hoewel het Duits de meest gesproken moedertaal in Europa is, bezet het met 30 procent slechts de tweede stek, ver achter het Engels. Wel is de taal van Goethe in de hiërarchie van de tweede talen opgeklommen naar de tweede plaats. Twaalf procent van de Europese burgers kan een gesprek voeren in het Duits, terwijl slechts elf procent dat in het Frans zou kunnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer