René Brouwer is de man(ager) van VTM-coryfee Birgit Van Mol

VILVOORDE -

René Brouwer is elf jaar geleden begonnen als samensteller bij Radio 2, heeft zeven jaar voor Radio Donna gewerkt en kwam daarna terecht op de dienst amusement en vrije tijd van de BRT. Daar werkte hij mee aan programma's als 'Vlaanderen Vakantieland', 'Het ei van Christoffels' en 'Zeg Maar Jessie' en leerde hij tien jaar geleden dé vrouw van zijn leven kennen. Nederlander Renier Brouwer (René voor de vrienden) is niet alleen de echtgenoot van Birgit Van Mol, hij is ook de manager van het VTM-nieuwsanker, van de presentatrice van 'De Laatste Ronde', een quiz die René bedacht heeft.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Birgit Van Mol was 21 toen ze voet aan wal zette bij de BRT. Ze kwam er solliciteren voor een job als presentatrice voor het lifestylemagazine 'Home and Bodylook'. Renier Brouwer, toen regisseur bij het BRT-programma 'Look', was aanwezig bij de opnames.

«Op het moment dat Birgit de studio binnenhuppelde, werd ze meteen omringd door een aantal mannen die haar allerlei voorstellen deden,» weet René nog. «Het overdonderde haar. Omdat Birgit geen ervaring had met het medium, met producers, regisseurs en de pers, vuurde ze haar eerste vraagjes naar mij af. Birgit had het geluk dat ik het serieus opnam.»

Trouwpartij

Vanuit die eerste ervaringen groeide een vertrouwensrelatie tussen beiden. «We waren collega's, we werkten permanent samen. Sinds 1996, bij de start van 'Herexamen', ben ik pas écht met het management van Birgit gestart. Ze werd veel gevraagd voor nevenactiviteiten, interviews en de BRT-directie wilde met haar rond de tafel gaan zitten. Ik heb haar geholpen met het maken van keuzes.»

Augustus '97, twee maanden na haar overstap van de BRTN naar VTM, trad Birgit Van Mol in het huwelijk met René. Het paar had de trouwpartij bewust geheimgehouden.

«Voor dat meest intieme moment hadden we alleen onze naaste familie uitgenodigd. Niemand wist dat wij gingen huwen in een piepklein gemeentehuis in Grimbergen. Behalve één iemand van het Laatste Nieuws, die toen foto's gemaakt heeft. Resultaat: alle andere kranten vlogen erop. Niet prettig.»

Voor actes de présence, uitreikingen van architectuur- en literatuurprijzen heeft Birgit vandaag geen tijd meer. «Op braderieën heeft ze nooit gestaan. Dat heb ik haar altijd bewust afgeraden. Zoiets gaat ten koste van je imago.»

«Weet je, als je voor televisie werkt dan word je op een gegeven moment een product, hoe

lullig

dat ook klinkt. Als nieuwsanker moet Birgit onafhankelijk zijn, kan ze geen commerciële opdrachten aannemen. Een spotje maken voor Danone is onmogelijk, dat rijmt niet met haar job.»

Als man én manager van het VTM-gezicht kan René Birgit goed adviseren.

«Ik ken haar capaciteiten. Een quiz als 'De Laatste Ronde' ligt haar, het 'Rad van Fortuin' of 'Tien om te Zien' helemaal niet.»

«Ik voer als manager dan wel de onderhandelingen, maar het gaat er niet om wat ík wil. Mijn eigenbelang is klein. Ik zwaai niet met de scepter. Birgit beslist, maar zal voor haar oordeel eerst luisteren.»

Sterrendom

Birgit en René runnen ook samen een bedrijfje '2b Productions' dat tv-producties en reclamespots levert aan o.a. VTM. Kan het mediakoppel na de werkuren een normaal leven leiden?

«Als wij over het bedrijf willen praten dan gaan we samen eten en zitten we als vennoten rond de tafel. In privésituaties wordt ook wel over het werk gesproken, maar op een andere manier, dan krijg je puur emotionele feedback.»

«En wat het sterrendom in Vlaanderen betreft: sterrendom is lucht. Het is eigenlijk alleen maar lastig om bekend te zijn. Je wordt beperkt in je vrijheid. In een restaurant volgt iedereen hoe je eet, in de supermarkt weet iedereen wat er in je karretje ligt en als je op het strand wil gaan liggen, dan zorg je er best voor dat je alles aanhebt,» besluit René.

'De Laatste Ronde', VTM, 21.50 uur

René Brouwer, man(ager) van Birgit Van Mol: «Sterrendom is lucht. Het is eigenlijk alleen maar lastig om bekend te zijn.»

Aangeboden door onze partners