InBev: besparingen wellicht groter dan gepland

De kostenbesparingen door synergievoordelen voortvloeiend uit de fusie van Interbrew en AmBev tot InBev zullen wellicht groter zijn dat de geraamde 280 miljoen euro, het bedrag dat naar voren werd geschoven bij de bekendmaking van de deal in maart 2004.

Belga

Dat zou te danken zijn aan de besparingen die worden verwacht van ZBB (zero based budgeting) en het opzetten van drie bijkomende gemeenschappelijke dienstencentra. Dat schrijft analist M. Bleakley van Credit Suisse First Boston, die donderdag in Sao Paulo een analistenconferentie van InBev bijwoonde.

De toepassing van ZBB in Canada zou tegen eind 2005 een besparing van 30 miljoen euro opleveren, een bedrag dat al begrepen was in de synergetische doelstelling. InBev gaf echter te kennen, aldus de analist, dat de invoering van ZBB in West-Europa en Rusland in de loop van 2006 bijkomende kostenbesparingen zal opleveren.

De oprichting in Brazilië van een 'shared service centre' heeft geleid tot een besparing van 2-3 miljoen euro in 2005. Binnen InBev is de oprichting van nog eens drie dergelijke gemeenschappelijke dienstencentra in de wereld gepland, zodat er ruimte is voor bijkomende besparingen.

Bleakley acht het echter niet uitgesloten dat die extra besparingen in de komende 24 maanden zullen tenietgedaan worden door een zwakke omzetontwikkeling in Europa. InBev zei in Sao Paulo dat de vooruitzichtingen voor de Europese markt moeilijk blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer