Internationale politieactie tegen drugstoerisme

De politie en douane van de Benelux en Noord-Frankrijk hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de grote middelen ingezet in de strijd tegen drugshandel.

Belga

Bij de internationale actie lag het accent op de bestrijding van drugstoerisme naar Nederland en drugspanden in België waar Noord-Fransen zich bevoorraden. Nummerplaten van voorbijrijdende auto's werden automatisch gescand en Belgische politie-inspecteurs konden op Nederlandse bodem opereren.

Dat laatste is een gevolg van een nieuw verdrag volgens hetwelke politiemensen uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten mogen achtervolgen en controleren. Dat werd afgelopen nacht in praktijk omgezet. Belgische politie-inspecteurs werden, tijdens de actie die de codenaam "Etoile" had gekregen, ingezet in de Nederlandse zogenaamde "Joint Hit Teams", een soort vliegende drugsbrigades. Vanuit Nederland konden rechtstreeks databases van de Belgische politie gebruikt worden.

Er werd heel grondige controles uitgevoerd op vijf treinen en langs talrijke snel- en gewestwegen. Onder andere in en rond Maastricht en Rotterdam, heeft de politie personen en voertuigen geobserveerd waarvan het vermoeden bestond dat ze in Nederland waren om harddrugs of grotere hoeveelheden softdrugs te kopen. Tijdens controles in de Thalys naar Parijs is gebruik gemaakt van drugshonden.

Bij de controles langs de weg werd een zogenaamde "Catch Ken" ingezet, een systeem dat alle nummerplaten van voorbijrijdende voertuigen scant en vergelijkt met een bestand van Rijksdienst voor het Wegverkeer. Auto's van wie de bestuurders gekend zijn voor, of verdacht worden van drugsfeiten, werden eruit gepikt.

De voorbije jaren heeft het drugstoerisme zich verplaatst naar panden in verschillende Belgische steden waar Noord-Fransen zich vaak komen bevoorraden. Daarom voerde de lokale politie tijdens de actie ook een aantal huiszoekingen uit in zo'n panden. Bij twee van die huiszoekingen in Antwerpen werden 900 gram heroïne in beslag genomen. De dealer werd opgepakt. Er werd ook 2,2 kilo mengpoeder voor cocaïne gevonden.

Er werd nog meer in beslag genomen: op een parking langs de snelweg E19 in Peutie werd elf kilo cannabis gevonden en in Breda had er iemand maar liefst 31 kilo canabis op zak.

De verhoogde politieaanwezigheid op de wegen heeft nog geleid tot de arrestatie van twee dieven in Lanaken. Ze zijn betrapt terwijl ze gestolen goederen uit een winkel aan het overladen waren in hun wagen.

In de vier landen samen werd hetvolgende in beslag genomen: 48 kg cannabis, 4,1 kg cocaïne, 1 kg heroïne, 1.150 XTC-tabletten, 8 stukjes spacecake, 13 verboden wapens (o.a pepperspray, messen, knuppel, boksijzer), een weedmixer (deze machine wordt gebruikt om marihuana fijn te mixen), 2,2 kg mengpoeder. In totaal zijn 28 mensen aangehouden van wie 13 in België, 10 in Nederland en 5 in Frankrijk.

Aan Belgische kant werkten 520 politie- en douanemensen aan de actie mee, langs Nederlandse kant 81.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer