Raad van State schort gebruik baan 20 op zaterdag op

De Raad van State heeft in een arrest de beslissing van federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt inzake het gebruik van baan 20 van de luchthaven van Zaventem voor alle vertrekken op zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur opgeschort.

Belga

BR> Dat meldt de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder (BUTV) vrijdag in een persbericht.

Het is de tweede keer dat de Raad van State het gebruik van de dwarspiste 20 op zaterdagen schorst. Eerder gebeurde dat al op 11 mei, na een klacht van inwoners uit de Oostrand. Na die eerste schorsing door de Raad van State wilde Landuyt voor de zaterdagen terugkeren naar het baangebruik van voor het spreidingsplan (met vertrekken vanop 25R), de zogenaamde situatie "die juridisch nooit veroordeeld is geweest". Die optie werd echter door inwoners van de Noordrand - met succes - aangevochten bij de Raad van State.

Minister Landuyt zag zich daarom half september "voorlopig" verplicht tot een soort tussenoplossing, met op zaterdagen een gedeeld gebruik van de 25R (van 06.00 tot 14.00 uur) en de 20 (van 14.00 tot 23.00 uur). Landuyt verdedigde zich toen door te zeggen dat het onmogelijk is alle juridische beslissingen te verzoenen. Maar opnieuw trok de Oostrand naar de Raad van State. Dat rechtscollege oordeelt nu eens te meer dat het baangebruik van piste 20 veiligheidsproblemen stelt en een concentratie van vertrekken boven de Oostrand in het weekend veroorzaakt.

"Volgens de Raad van State zijn andere vluchtschema's mogelijk en was er geen enkele juridische rede om niet terug te keren naar het baangebruik van 2 december 2003 van voor het spreidingsplan Anciaux", stelt BUTV. "Het klopt niet dat de Raad van State het gebruik van de piste 25R op zaterdagen heeft opgeschort. Het heeft enkel een administratieve beslissing van Landuyt geschorst. Er is geen enkele reden om voor de zaterdagen niet terug te keren naar de situatie voor het spreidingsplan", aldus Peggy Cortois van de BUTV.

Cortois benadrukt ook dat er tijdens de laatste zes maanden niet minder dan zes gerechterlijke uitspraken zijn geweest tegen het plan Anciaux, vier door de Raad van State en twee door het hof van beroep. "Nog nooit eerder werd een pure politieke beslissing zo hardnekking aangevochten", klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer