Bekaert herstructureert: 210 jobs bedreigd

Draadproducent Bekaert heeft gisteren op twee gelijktijdige ondernemingsraden in Hemiksem en Lanklaar een herstructureringsplan bekendgemaakt. Daarbij worden in totaal 210 jobs bedreigd.

Belga

Het actieplan heeft in Hemiksem betrekking op 65 arbeiders en 20 bedienden, en in Lanklaar op 110 arbeiders en 15 bedienden, zo maakte het bedrijf in een persbericht bekend. In Hemiksem werken nu 382 mensen, in Lanklaar zijn er dat 277.

De directie wenst in overleg met de vakbonden systemen uit te werken die zoveel mogelijk naakte ontslagen vermijden, door bijvoorbeeld outplacement-begeleiding, vertrekpremies en het systeem van conventioneel brugpensioen, kondigde het bedrijf aan.

Bekaert wil in de vestiging in Hemiksen twee productielijnen voor laagkoolstofdraden voor o.a. kapstokken, emmerbeugels of verfrollen stopzetten. De site wordt geconfronteerd met een sterk toegenomen druk op de verkoopprijzen in West-Europa, gezien de toenemende concurrentie van de invoer van verzinkte laagkoolstofdraden in de Europese Unie vanuit landen als Rusland, Zuid-Afrika, Oekraïne, China, Israël, Turkije en Roemenië. Daarnaast heeft de stijgende import van afgewerkte producten als gevolg dat een aantal Bekaert-klanten hun productieactiviteit in West-Europa stopzetten of verhuizen naar Centraal-Europa en Azië, stelt de directie.

De vestiging in Lanklaar, die staalkoordproducten levert voor de versteviging van banden, wordt geconfronteerd met een sterke verschuiving van de bandenproductie naar Centraal-Europa waardoor de klanten in toenemende mate vanuit Centraal-Europa willen bevoorraad worden.

De investeringen die Bekaert heeft gedaan in Slovakije met de bouw van de fabriek in Sladkovicovo en de overname van de fabriek in Hlohovec passen in dit kader en waren noodzakelijk om de toekomst van Bekaert in deze markten veilig te stellen, luidt het.

Bekaert wil de vestiging in Lanklaar voortaan inzetten voor een "beperkte selectie van hoogwaardige staalkoordproducten".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer