Roelants, Polleunis en Puttemans vereeuwigd voor 5 Heizelwereldrecords

Print
De handafdrukken van Gaston Roelants, Miel Puttemans en Willy Polleunis worden dinsdagavond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel bijgezet in de 'Walk of Fame'.
De stad Brussel doet dat naar aanleiding van de 33ste verjaardag van de avond waarop het trio in het toenmalige Heizelstadion liefst vijf wereldrecords brak. De Belgische atletieklegendes Gaston Roelants (68), Miel Puttemans (54) en Willy Polleunis (57) zorgden op 20 september 1972 voor de merkwaardigste en meest memorabele dag in de geschiedenis van de Belgische atletiekgeschiedenis door vijf wereldrecords te verbeteren.
Roelants liep op die zachte en windstille 20 september de beste wereldtijd op de 20 kilometer (57'44"4) en verbrak tegelijk het uurrecord (20,784 km). Puttemans werd de snelste mens ter wereld op de 3 mijl (12'47"8) en de 5.000 meter (3'13"0). Polleunis fungeerde op de 10 mijl (46'04"2) als haas voor Roelants, maar won de race in recordtijd.
Sommige van de records werden weliswaar gelopen op niet-alledaagse afstanden, maar het record op de 5.000 meter was destijds absolute top. Het bleef vijf jaar overeind. Ook het feit dat zoveel wereldrecords sneuvelen op een avond, was ook in die tijd nieuws.
Puttemans liet zich dinsdag excuseren omdat hij op reis is. De handafdrukken werden op voorhand gemaakt. In de Walk of Fame in het Koning Boudewijnstadion vinden bezoekers ook al handafdrukken van o.a. Eddy Merckx, Kim Gevaert, Maurice Green en Justin Gatlin maar ook Helmut Lotti.