"Brugpensioen pas na zes maanden actieve begeleiding"

VLD-vice-premier Dewael wil dat oudere werknemers bij bedrijfsherstructureringen zes maanden lang inkomenszekerheid krijgen en in die periode begeleid worden richting een andere job.

Belga

Brugpensioen kan pas nadien worden toegekend. Dat heeft hij zondag laten verstaan in het VRT-programma De Zevende Dag.

Maandag en dinsdag zit de regering rond de tafel om knopen door te hakken in het eindeloopbaandebat. Woensdag krijgen de sociale partners het officiële standpunt van de regering te horen. Een week later zou alles in kannen en kruiken moeten zijn.

Dewael zette zondag in De Zevende Dag nog eens de VLD-prioriteiten op een rijtje. Zo vindt hij dat de overheid in het verleden te kwistig is omgesprongen met het toekennen van het brugpensioen. De mogelijkheid moet blijven bestaan, maar mag geen automatisme zijn.

De Vlaamse liberaal stelt voor dat werknemers van bedrijven die herstructureren of in een faillissement zitten zes maanden inkomenszekerheid krijgen, afhankelijk van de situatie betaald door het bedrijf of de overheid. Tijdens die periode worden ze intensief begeleid, herschoold of gevormd. Dit met het oog op het vinden van een andere job. Pas na die periode kan - wanneer de omschakeling niet lukt - brugpensioen worden toegekend. Op die manier kunnen werknemers met veel talent - dat tot nu toe verloren gaat - via een betere begeleiding toch nog elders gebruikt worden, is de redenering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer