"Brugpensioen is laatste redplank"

Het brugpensioen moet bij herstructurering van een bedrijf het laatste redmiddel worden en mag niet "de eerste optie" zijn. Dat heeft premier Guy Verhofstadt (VLD) zaterdag gezegd.

Belga

Hij zei dit in zijn speech naar aanleiding van de opening van Accenta, de vroegere Internationale Jaarbeurs, in de Expohallen in Gent. Een uitgebreide delegatie uit China neemt deel aan de beurs.

China en in het bijzonder de provincie Hebei is dit jaar gastland. Hebei telt 68 miljoen inwoners en heeft de vijfde grootste economie van alle Chinese provincies. De provincie Oost-Vlaanderen onderhoudt al jaren goede contacten met de provincie en zorgde er mee voor dat China opnieuw in de kijker staat in Flanders Expo, precies 25 jaar geleden nadat de Volksrepubliek ook al gastland was.

In zijn traditionele openingsspeech verwees Verhofstadt naar de groeicijfers van ons land: 0,3 pct in het tweede kwartaal en 1,4 pct op jaarbasis. "Niet zo spectaculair", gaf hij node toe, "maar het is al het twaalfde kwartaal op rij dat ons land een groei laat optekenen die hoger ligt dan het gemiddelde van de eurozone".

België is met andere woorden minder slecht af dan onze buurlanden en dat is volgens de premier te danken aan het "recept" van zijn regering: een begroting in evenwicht én lastenverlagingen. "Dat de belastingsverlaging pas geleidelijk voelbaar werd, is een bewuste keuze geweest. Het ware immers onverantwoord geweest in éénmaal een zware belastingvermindering door te voeren en zo een nieuw gat in de begroting te slaan".

De komende weken wil hij de begroting voor 2006 uitwerken én ook de krachtlijnen van de begroting voor 2007. Er blijft ruimte voor lastenverlagingen, zo beloofde de premier in Gent, zij het dan "doelgerichte", zoals eerder al het goedkoper maken van nacht - en ploegenarbeid.

Heikel punt blijft het eindeloopbaandebat. Verhofstadt: "Vandaag is het zo dat de helft van de bruggepensioneerden vóór hun 55ste uit de arbeidsmarkt treden tengevolge van een herstructurering.

Overigens vaak tegen hun zin. Nu worden vijftigplussers automatisch in het brugpensioen geduwd". Kan niet langer, vindt de premier. "Brugpensioen mag bij herstructurering niet de eerste optie zijn, maar moet de laatste redplank zijn als de activering heeft gefaald".

Ouderen tenslotte moeten langer werken en ontmoedigd worden om vroeger te stoppen. Het debat over het hoe is volop aan de gang en de premier onthield zich dan ook van concrete voorstellen, "om de discussie niet nog meer aan te wakkeren". Wel ontkrachtte hij de stelling als zouden meer ouderen op de arbeidsmarkt, meer jongeren aan de dop betekenen. "De ervaring van onder andere de Scandinavische landen bevestigt dat er géén ruil plaatsvindt tussen werk voor ouderen en werk voor jongeren. Méér werk voor ouderen leidt juist tot méér economische groei en tot méér werk voor jongeren. Toch zullen we ook onze specifieke inspanningen opdrijven om de instroom van jongeren te bevorderen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer