Voor het eerst witrugzakspin in België

De spinnenvereniging Arabel heeft in de Antwerpse binnenstad een spin gevonden die voor het eerst in België is aangetroffen: de witrugzakspin.

Belga

Dat heeft de vereniging, die een jaar lang onderzoek verrichtte naar de verschillende spinnensoorten in Antwerpen, zaterdag bekendgemaakt.

Liefst 105 verschillende soorten spinnen werden in de periode van september 2004 tot september 2005 aangetroffen in de Antwerpse binnenstad. "We hebben veel meer soorten aangetroffen dan verwacht", zegt onderzoeker Koen Van Keer. "We dachten zo'n 50 à 60 verschillende soorten aan te treffen, maar het zijn er veel meer geworden. En dat is opmerkelijk, omdat er zoveel 'steen' is in Antwerpen. Momenteel telt de Belgische fauna zo'n 700 verschillende soorten spinnen".

Naast de grote diversiteit aan spinnen werd ook een spin aangetroffen die voor het eerst op Belgische bodem werd gesignaleerd. Het gaat om de witrugzakspin die werd gevonden in de boomschors van een lindenboom op het Steenplein. Naast de nieuwe soort werden ook negen spinnen van de 'rode lijst' aangetroffen. Het gaat om spinnen die uiterst zeldzaam of bedreigd zijn. De meest voorkomende spin in de binnenstad is dan weer de grote huisspin.

Uit het spinnenonderzoek bleek tevens dat het klimaat aan het opwarmen is. Dat werd bevestigd door de aanwezigheid van sommige soorten. "Zo zijn er de vierspitsspinneneter en het zuidershaardertje die normaal in zuidelijke landen leven", legt Van Keer uit. "Zij zijn via de haven van Antwerpen binnengekomen en overleven perfect. Hiermee wordt dus aangetoond dat het klimaat opwarmt. Een andere vaststelling die dat aantoont, is dat er meer spinnen van binnen naar buiten verhuizen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer