Britse vossenjagers gebruiken roofvogels om verbod te omzeilen

Het verbod op de drijfjacht op vossen in Groot-Brittannië, dat sinds 18 februari van kracht is, lijkt eenvoudig te omzeilen. Volgens The Times hoeven jagers enkel een roofvogel mee te nemen om hun hobby te kunnen blijven beoefenen.

Belga

Volgens de wet mag in Engeland en Wales nog altijd op vossen worden gejaagd, maar mogen geen honden meer worden ingezet om de vossen te verscheuren eens ze neergeschoten zijn, zoals de traditie het wilde. Voor valkeniers werd echter een uitzondering gemaakt. Zij mogen wel honden inzetten om voor hun vogels wild uit het struikgewas te jagen. Het aantal honden is bovendien niet aan regels gebonden. Bij de gewone vossenjacht mogen er niet meer dan twee honden worden ingezet.

Sommige vossenjagers nemen nu een roofvogel mee op jacht en stellen dat hun activiteiten daardoor niet meer onder de wet op de drijfjacht maar wel onder die op de valkenierssport vallen.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Landbouw laat weten dat de aanwezigheid van een roofvogel de jagers niet vrijstelt om de wet op de drijfjacht na te leven. "Maar het is aan de rechtbanken om daarover te oordelen", aldus nog het ministerie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer