Topman Italiaanse BPI-bank afgetreden

De nummer twee van de Italiaanse bank Banca Popolare Italiano (BPI), vice-administrateur-generaal Gianpiero Fiorani, heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn ontslag aan BPI aangeboden.

Belga

Fiorani was een spilfiguur in het gerechtelijk onderzoek naar de strijd om de overname van de Banca Antonveneta. In die strijd zou hij het op een akkoordje hebben gegooid met voorzitter Antonio Fazio van de Italiaanse Centrale Bank. In augustus was hij voor twee maanden geschorst uit zijn functie wegens de vermoedens van handel met voorkennis, marktmanipulatie en het tegenwerken van toezichthouders. Vrijdag was het water Fiorani tot de lippen gestegen toen bleek dat het parket van Milaan hem verdenkt van het afleggen van valse verklaringen.

De BPI voerde ook een felle strijd met het Nederlandse ABN Amro voor de overname van de Banca Antonveneta. Mede doordat het openbaar ministerie het onderzoek naar malversaties bij de BPI heropende, werd die overnamestrijd donderdag beslecht in het voordeel van de Nederlandse bank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer