Hoofd medische commissie UCI geeft document door in zaak Armstrong

Er is een nieuw element in de vermoedelijke dopingzaak rond zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. De Nederlander Leon Schattenberg, het hoofd van de medische commissie van de Internationale Wielerunie (UCI), heeft in de zaterdageditie van de Süddeutsche Zeitung toegegeven, dat hij een document van Armstrong aan een journalist van het Franse sportblad L'Equipe heeft gegeven en dus niet zijn landgenoot en UCI-voorzitter Hein Verbruggen.

Belga

De baas van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA), Dick Pound, had donderdag verklaard dat Verbruggen de man was die "minstens één document" heeft doorgegeven. Pound vertelde de Süddeutsche Zeitung dat Verbruggen hem na zijn teleconferentie van donderdag opbelde en Schattenberg als verantwoordelijke aanduidde.

Schattenberg gaf toe dat enkele dagen voor het einde van de Tour de France 2005 een Franse journalist op de UCI-hoofdzetel is geweest. Naar eigen zeggen wou hij een artikel maken over het feit of de UCI al dan niet aan Armstrong de toelating heeft gegeven om als ex-kankerpatiënt testosteron te mogen gebruiken. De UCI antwoordde de man dat nog nooit dergelijke toelating is gegeven, ook niet aan de Texaan. Om dat te bewijzen had Armstrong -aldus Schattenberg- beloofd om aan de journalist een kopie van een van zijn dopingformulieren te overhandigen. Met de hulp van het codenummer op dat formulier kon L'Equipe de positieve dopingstalen uit de Tour '99 die in het Franse lab in Parijs werden geanalyseerd, aan de Amerikaan toeschrijven.

Op 23 augustus onthulde de Franse sportkrant L'Equipe dat zes urinestalen van Armstrong uit de Tour de France van '99 positief zouden zijn op EPO. Die analyse, die wetenschappelijke doeleinden diende, respecteerde echter niet het heersende protocol bij antidopingcontroles.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer