Kanker vereist groot offensief

Volgens de huidige cijfers zal één Vlaming op de drie één of andere vorm van kanker krijgen voor zijn 75ste verjaardag. Elk jaar krijgen 31.000 Vlamingen te horen dat ze aan de ziekte lijden.

Belga

Dat zijn er 84 per dag. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte vindt dat een grootschalige aanpak nodig is, en eist de nodige middelen voor zijn nationale kankerplan. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Volk donderdag. Een eerste stap in een globale aanpak van kanker bestaat uit het opzetten van een gegevensbank waarin alle informatie samenkomt. "Op het kabinet Volksgezondheid is er een experte voltijds en exclusief mee bezig", vertelt een woordvoerster van Demotte. Met zijn nationaal kankerplan wil Demotte de noodzakelijke budgetten opeisen in de regering. "Hoeveel geld er vrijgemaakt moet worden, zullen we leren uit de studies waar we mee bezig zijn", luidt het.

Volgens Marleen Houtmeyers van de Vlaamse Liga tegen Kanker stijgt het aantal kankergevallen omdat mensen steeds ouder worden, en niet omdat het objectieve risico om de ziekte te krijgen toeneemt.