Herontdekt schilderij van Titiaan wordt geveild in Londen

Een meesterwerk van de Venetiaanse schilder Titiaan, gevonden in een Londense garage op het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt op 8 december per opbod verkocht na twintig jaar restauratie.

Belga

Dat meldde het Londense veilinghuis Christie's vrijdag. Christie's verwacht dat "Portret van een Dame en haar Dochter" voor meer dan 7,4 miljoen euro zal worden verkocht.

Het schiderij heeft een buitengewone geschiedenis: Titiaan begon in de jaren 1550 aan het werk, dat zijn dochter Emilia en een van zijn kleindochters zou voorstellen. Hij maakte het echter nooit af. Na zijn dood in 1576 herwerkte een van zijn leerlingen het doek: de dame kreeg vleugels en werd de aartsengel Raphaël, terwijl haar dochter een mannelijk kapsel kreeg en Tobias werd. Het schilderij werd herdoopt tot "Tobias en de Engel" en kwam terecht in de bekende Barbarigo-collectie in Venetië.

De collectie werd in 1850 verkocht aan de Russische tsaar Nicolaas I en in de jaren 1920 kreeg de beroemde Franse kunsthandelaar René Gimpel het schilderij in handen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging Gimpel bij het Franse verzet en stuurde het werk naar een geheime plaats in Londen om confiscatie te vermijden. Hij vertelde echter aan niemand waar het schilderij verborgen zat.

Gimpel werd door de nazi's gevangengenomen en naar het werkkamp van Neuengamme gestuurd, waar hij overleed in 1944. Zijn zoons konden het schilderij uiteindelijk opsporen.

De Titiaan werd samen met veel andere schilderijen ontdekt in een garage in het West-Londense Bayswater in 1946.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer