Riooltaks ook voor huizen die niet zijn aangesloten

De stadsbesturen van Maaseik en Dilsen-Stokkem protesteren tegen het feit dat inwoners die niet zijn aangesloten op de riolering, toch een riooltaks moeten betalen. Rioolbeheerder Interelectra laat nu onderzoeken of zo’n heffing juridisch wel kan.

ghouben

Kan je iemand factureren voor diensten die niet worden aangeboden? Daar draait de hele discussie om. De Vlaamse regering heeft sinds dit jaar de integrale waterfactuur ingevoerd. Naast de prijs voor het drinkwater, moeten we met die factuur nu ook betalen voor het zuiveren en de afvoer van het afvalwater. Die laatste heffing mogen de gemeenten zelf bepalen. Voor de dertig Limburgse gemeenten die het beheer van hun rioleringen hebben overgedragen aan Interelectra, bedraagt het rioolrecht (gemeentelijke saneringsbijdrage) 70 cent per m3. Een gemiddeld gezin betaalt daardoor ongeveer 100 euro per jaar.

Maaseik had vroeger een rioleringsbelasting van 25 euro per jaar en heeft die afgeschaft nu de rioolbelasting via de integrale waterfactuur wordt aangerekend. Burgemeester Creemers is echter geschrokken van de nieuwe facturen. “Ik vind dat de mensen die niet het geluk hebben van riolering in hun straat te hebben, ook niet moeten betalen voor iets wat ze niet hebben. Onze gemeentelijke rioleringsbelasting moest vroeger ook enkel betaald worden door gezinnen waarvan de woning aansluitbaar was op de riolering”, aldus de Maaseikse burgemeester.

Op de laatste gemeenteraad in Dilsen-Stokkem was er eveneens protest tegen de ‘onterechte facturen’ voor honderden inwoners die geen riolering hebben. Bij Interelectra is men zich bewust van het probleem.“Let wel, het gaat om een beslissing van de Vlaamse overheid die we uitvoeren”, zegt woordvoerder Jos Liebens.“We hebben over de rioleringsbijdrage ook al klachten gekregen van bedrijven en laten de zaak nu juridisch onderzoeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer