Man redt bewusteloze vriend uit zwembad Molenheide

Bert Moons en Luc Bosmans zullen hun dagje zwemmen in Molenheide in Helchteren niet licht vergeten.

ghouben

Om een nog onbekende reden verloor Bert het bewustzijn, schoof van de glijbaan af en bleef nadien bewegingloos in het water liggen. “Als ik hem niet had zien liggen, was hij er nu niet meer.Want er was geen enkele redder in de buurt”, zegt Luc.

“We waren met enkele vrienden gaan zwemmen”, doet Luc zijn verhaal. “Ik was aan het wachten op Bert die van de glijbaan zou komen. Maar het duurde langer dan gewoonlijk. Plots zie ik hem op zijn buik over de glijbaan naar beneden schuiven. Hij doet dat normaal nooit. Hij kwam in het water terecht en bleef daar bewegingloos op zijn buik liggen. Even dacht ik nog dat hij een grap uithaalde.Maar de realiteit nam al snel de bovenhand.Ik ben meteen in het water gesprongen om hem te helpen en stuurde mijn zoontje om nog meer hulp te gaan halen. Samen met een andere zwemmer heb ik Bert dan uit het water kunnen halen. Pas na een minuut kwam hij weer bij bewustzijn. Pas toen Bert al op het droge lag kwam de redder af, keek even en zei enkel ‘oh, hij leeft nog’.” Er was blijkbaar ook een tweede redder, maar die bevond zich niet in het zwembad want hij kwam toegesneld op schoenen met overtrekken. Bert is uiteindelijk afgevoerd met de MUG en met een hersenschudding enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen.”

Bert en Luc zijn vooral boos omdat hulp van de redders uit bleef. “Er was één redder aanwezig en die zat in zijn glazen kotje waar hij geen overzicht heeft op het zwembad.Als je zeven euro inkom moet betalen dan verwacht je toch wel een degelijk toezicht. Als ik Bert niet had zien liggen, was hij er nu niet meer.”

Walter Brouns van Molenheide is op de hoogte van het ongeval op de glijbaan. “Het is een spijtig voorval”, zegt Brouns. “Ik ben meteen alles gaan controleren en heb totnogtoe kunnen vaststellen dat de redder niet in de fout is gegaan. We hebben een magneetkaartsysteem dat om de drie minuten geactiveerd moet worden. En daarvoor moet hij met een badge een ronde maken in het zwembad. Ik geef toe dat het ongeval gebeurd kan zijn in deze tussentijd. Dat de redder helemaal geen zicht heeft op het zwembad vanuit het glazen lokaal, klopt niet. Er staat een scherm dat verbonden is met een camera die de glijbaan permanent in de gaten houdt. Nu ja, er zijn maar weinig mensen die dat weten. Misschien dat we dat toch iets meer gaan benadrukken.We hebben in ieder geval ook de glijbaan laten controleren mocht daar iets mis mee zijn, maar ook dat blijkt niet het geval te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer