Tekort aan brandhout doet prijzen flink stijgen

Door het tekort aan brandhout gaan de prijzen flink omhoog. De prijs kan zelfs oplopen tot 80 euro per kubieke meter hout. Dat meldt de Belgische Federatie van Bosuitbaters, Papier- en Mijnhouthandelaars.

Belga

"Wij zijn verrast door de grote stijging van de vraag naar brandhout. Vandaag zijn onze voorraden uitgeput", legt François De Meersman, secretaris-generaal van de federatie, uit.

Het gevolg van dat voorradentekort is dat steeds meer particulieren bomen kopen die nog niet omgehakt zijn, waardoor zij de prijs van het hout dat bestemd is voor de grote bedrijven, doen stijgen.

"Sommige gemeenten verdelen een aantal loten om ze aan een betere prijs te verkopen aan particulieren, die geen BTW moeten betalen en die geen arbeidskrachten hebben. Dat maakt de markt kapot", zegt De Meersman.

"Het duurt normaal een jaar, soms iets minder, vooraleer hout droog genoeg is om er brandhout van te maken. Het ziet er dus naar uit dat niet iedereen zich deze winter met hout zal kunnen verwarmen", aldus nog De Meersman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer