Harde aanpak luxejeeps werpt vruchten af

Het aantal 4x4's dat dit jaar ingeschreven werd als lichte vrachtwagen, is bijna gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de automobielfederatie Febiac.

Belga

De strengere technische regels, die het moeilijker maken om met een luxejeep te genieten van belastingvoordelen, werpen hun vruchten af, zo schrijft De Standaard zaterdag.

Sinds 2003 was het erg makkelijk om een 4x4 als lichte vrachtwagen in te schrijven. De eigenaars moesten daardoor geen belasting op de ingebruikstelling betalen en ook de verkeersbelasting lag aanzienlijk lager.

Maar de federale regering heeft beslist om vanaf 1 januari 2006 het fiscaal regime voor 4x4's grondig te veranderen. Vanaf volgend jaar maakt het voor de fiscus geen verschil meer of de auto als lichte vrachtwagen is ingeschreven. Bovendien voerde minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) in april nog een tweede regel in die de technische vereisten voor lichte vrachtwagens verstrengt. Vooral door die tweede maatregel verdwijnen de "onechte" lichte vrachtwagens, zegt Joost Kaesemans van Febiac.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer