WK trampoline:Despriet ondanks WR niet in finale

Ilse Despriet is er vandaag op het WK trampoline in Eindhoven niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de dubbele minitrampoline. Bij haar eerste van twee kwalificatiesprongen raakte de West-Vlaamse de blauwe rand van de trampolines, wat neerkomt op een nulsprong. Bij de allerlaatste sprong uit haar carrière - Despriet nam op dit WK namelijk afscheid van de competitie - sprong ze wel een nieuw wereldrecord.

Belga

Door haar fout bij de eerste sprong werd Despriet pas 20e op 21 deelneemsters; enkel de eerste 8 gaan door naar de finale van zaterdag. "Het is enorm jammer", vertelde Despriets coach Saskia Vermeiren. "Vooral omdat het haar afscheid is, en alle favorieten uitgeschakeld zijn. Maar we hebben toch ook goed nieuws, want haar tweede sprong was een geslaagde sprong met moeilijkheidsgraad 8.0, wat een nieuw wereldrecord is. Het vorige record stond op 7.6. Nu afwachten of iemand zaterdag in de finale nog beter doet".

"Ik heb dus toch iets gedaan waardoor ze mij zullen herinneren", verwees een ontgoochelde Despriet naar haar wereldrecord. "En het is ook wel een troost dat alle andere favorieten uitgeschakeld zijn. Toen we van de opwarmings- naar de competitieruimte gingen, hebben we wel een kwartier in de hal moeten wachten. Daarna kregen we elk slechts één opwarmingssprong, en dat is natuurlijk nefast. De trampolines in de ene hal zijn nooit gelijk aan die in een andere, en als je dan al wat risico moet nemen, is de kans natuurlijk groot dat je de blauwe rand raakt".

De 25-jarige Despriet wil niet ingaan op de poging van haar coach om haar te overtuigen door te gaan tot het EK in mei 2006. "Ik stop. Mijn besluit staat al een heel tijdje vast. Misschien krijg ik over enkele maanden opnieuw veel zin om te herbeginnen, maar ik denk het niet. Ik ben nu een cursus digitale drukvoorbereiding aan het volgen bij de VDAB, en ga nu mijn tijd steken in het zoeken naar een job".

Despriet behoorde in haar discipline tot de absolute wereldtop. Op de Wereldspelen van Akita in 2001 behaalde ze brons, in 2002 werd ze Europees kampioene en vorig jaar werd ze derde op het EK. In juli viel ze met een 4e plaats net buiten de medailles op de Wereldspelen in Duisburg.