Dick Pound (WADA): "Beke krijgt geen schadevergoeding"

Richard Pound, de voorzitter van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA), ziet niet in waarom Rutger Beke zou kunnen genieten van een schadevergoeding van het WADA, nadat de triatleet werd vrijgesproken van EPO-gebruik door de Disciplinaire Raad van de Vlaamse Gemeenschap.

Belga

De WADA-baas legde donderdag via een teleconferentie vanuit Montreal uit dat om te kunnen genieten van een schadevergoeding "men een fout moet kunnen bewijzen van het WADA". Dick Pound bevestigde dat "de validering van de epotest - die Pound donderdag opnieuw "helemaal betrouwbaar" noemde - niet kan beschouwd worden als een fout".

Momenteel wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht in de laboratoria van Parijs en Lausanne om de thesis van de advocaten van Beke na te gaan. De Leuvense duursporter zou na een intense inspanning zelf zoveel eiwitten (waaronder ook endogeen EPO) aanmaken, dat de EPO-test positief wordt.

Hoewel Dick Pound zegt "geen enkel document te hebben ontvangen, noch een officieel rapport van de advocaten van Beke ondanks zijn verzoek", sluit de topman een beroep tegen laatstgenoemde niet uit, als de gevoerde onderzoeken toch de aanwezigheid van exogeen EPO bij de triatleet zouden bewijzen en als Bekes hypotheses worden gecontesteerd door de specialisten van WADA.

Bovendien vindt Pound, dat als de hypothese stand blijft houden, de bewuste atleten die zelf EPO aanmaken na zware inspanningen, dat wetenschappelijk laten constateren, om zo een "positief" geval te voorkomen.