Winnaar Duitse verkiezingen onduidelijk

De SPD van bondskanselier Gerhard Schröder heeft mogelijk toch, tegen alle verwachtingen in, de Duitse verkiezingen gewonnen. Volgens een peiling van Forsa heeft de SPD 223 parlementszetels behaald en de CDU slechts 220.

AP Ned

De Groenen komen volgens Forsa op 51 zetels, de FDP op 63 en de Linkse Partij op 53.

Maar de tv-zenders ARD en ZDF bleven een overwinning voor de CDU voorspellen. De marge waarmee de partij onder leiding van Angela Merkel zou hebben gewonnen, is volgens de zenders kleiner dan verwacht. In het CDU-kamp werd ronduit teleurgesteld gereageerd op de uitslag. De CDU zou 35 procent van de stemmen hebben gehaald, zo'n 3 procent minder dan bij de vorige verkiezingen in 2002. De SPD van bondskanselier Gerhard Schröder haalt zo'n 34,2 procent van de stemmen, blijkt uit een peiling van tv-zender ZDF.

Zowel de Linkse Partij (8,7 procent) als de liberale FDP (10,1 procent) deed het volgens de ZDF goed. Maar de door de FDP en de CDU gedroomde meerderheidscoalitie is onhaalbaar. Omdat de CDU niet, zoals werd verwacht, een duidelijke overwinning heeft behaald, maken de partijen zich op voor lange en moeizame coalitiebesprekingen. De Groenen, de coalitiegenoot van de SPD, scoorden met 8,2 procent goed.

Van het bondskanselierschap is Angela Merkel nog niet helemaal zeker, omdat Schröder liet weten zelf Duitsland te willen blijven regeren. Merkel claimde echter dat Duitsland haar een duidelijk mandaat heeft gegeven om bondskanselier te worden. Merkel zei met elke partij te zullen onderhandelen voor het vormen van een coalitie - behalve met de Linkse Partij. Oskar Lafontaine van de Linkse Partij sloot een coalitie met de SPD uit.

Veel analisten menen dat de kans op een zogenaamde Grote Coalitie, tussen SPD en CDU, het meest waarschijnlijk is, maar Schröder sloot een Grote Coalitie onder leiding van Merkel uit. Hij liet doorschemeren dat hij wel wat voelt voor een coalitie van SPD en CDU onder zijn eigen leiding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer