Schröder en Merkel in nek-aan-nek race

Zowat 62 miljoen stemgerechtigde Duitsers kiezen zondag een nieuw parlement in een cruciale stembusgang voor de toekomst van Duitsland en Europa. Om 08.00 uur zijn de stembureaus geopend.

Belga

De christen-democratische en conservatieve CDU/CSU van Merkel ligt voor in de peilingen, maar waarnemers verwachten een nek-aan-nek race.

Ondanks vele beloftes is Schröder er niet in geslaagd (een deel van) de circa vijf miljoen werklozen aan de slag te helpen en de begrotingstekorten in te dijken. De CDU/CSU daarentegen wist na zeven jaar op de oppositiebanken de interne cohesie min of meer te herstellen en het aantreden van Merkel gaf de formatie een nieuw elan.

De 51-jarige domineesdochter bracht wat kleur in haar duffe imago en scoorde punten met haar kritiek op het falende werkgelegenheidsbeleid en de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Voor Merkel lag de weg naar het Kanzleramt open en ze droomde reeds luidop van een regering met de liberale FDP.

Een roomsblauwe coalitie behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar Schröder heeft de voorbije weken behoorlijk wat achterstand ingehaald. Volgens de laatste peilingen zou de CDU/CSU genoegen moeten nemen met 41,6 procent van de stemmen. De liberalen zouden tot 8 procent van de kiezers charmeren. In het complexe Duitse kiesstelsel moet een meerderheid minstens 48,5 procent van de stemmen halen.

De SPD van Schröder klom in de peilingen naar een percentage van 32,5 procent. De kanselier is een door de wol geverfd campagnebeest en scoort beter in televisiedebatten.

Vele analisten vrezen voor een noodgedwongen coalitie van de twee grote volkspartijen. Eind jaren zestig was een dergelijk monsterverbond onder leiding van kanselier Kurt Georg Kiesinger nog succesvol, maar de meeste waarnemers vrezen dat een nieuw huwelijk tot immobilisme zou leiden. Geen van beide partijen loopt warm voor een samenwerking. Bovendien zouden de twee coalitiepartners met het oog op de tussentijdse verkiezingen in de deelstaten permanente rivalen blijven.

Indien roomsblauw geen meerderheid haalt, blijven er echter weinig andere opties op tafel liggen. De groenen (die in de peilingen ruim 7 procent halen) en de liberalen lieten optekenen dat ze niet samen in een coalitie willen stappen, en beide partijen hebben evenmin zin in een avontuur met de Linkspartei, een amalgaam van communisten en ontevreden SPD-ers dat zo'n acht procent zou halen. Zowel Merkel als Schröder moeten zich dus vastklampen aan het feit dat een zesde van de kiezers zaterdag nog onbeslist was.

Analisten verwachten dat bijna 80 procent van de stemgerechtigde Duitsers naar de stembureaus zal trekken. De eerste resultaten worden zondagavond verwacht. De stembureaus sluiten de deuren om 18.00 uur en dan worden ook de eerste exit polls verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer