Schröder en Merkel vechten om stemmen

Volgens opiniepeilingen wist 25 procent van de Duitsers zaterdag nog niet aan welke partij zij bij de bondsdagverkiezingen van zondag hun stem zouden geven.

AP Ned

Bondskanselier Gerhard Schröder (foto) en oppositieleidster Angela Merkel trokken daarom beiden naar Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat met de meeste inwoners, voor een laatste veldslag in de felle strijd om de macht in Duitsland.

Schröder ging naar Recklinghausen waar hij, met een stem hees van het campagne voeren, tienduizend toehoorders wees op zijn goede hervormingen van de arbeidsmarkt en het sociale stelsel. Ook vroeg hij de kiezer zich zijn succesvolle buitenlandbeleid te herinneren, zoals zijn weerstand tegen de oorlog in Irak en het aanhalen van de banden met Frankrijk en Rusland. Felle kritiek uitte hij uiteraard op de plannen van Merkels CDU, waaronder het gelijktrekken van het belastingspercentage voor alle salarisschalen in Duitsland.

De bondskanselier riep alle SPD-getrouwen op de mensen uit hun omgeving over te halen op hem te gaan stemmen. "Vergeet niet je opa en oma mee te nemen naar de stembus", zei hij. "Maar dan alleen als ze op de SPD stemmen."

Merkel was in de oude West-Duitse hoofdstad Bonn, waar ze een menigte van zevenduizend mensen wees op het desastreuze beleid van de rood-groene zittende regering, onder wier bestuur Duitsland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog meer dan vijf miljoen werklozen telt. De Duitse economie is het afgelopen jaar bovendien slechts 1,6 procent gegroeid, na drie jaar zonder noemenswaardige groei, wat volgens Merkel rampzalig is geweest voor de gehele Europese economie, aangezien de Duitse daar eenderde van uitmaakt. "Stem voor verandering, want Duitsland heeft een toekomst nodig", zei de christendemocrate.

De laatste peilingen geven de CDU/CSU van Merkel een ruime voorsprong van rond de 10 procent op de SPD van Schröder, maar het is verre van zeker of de christen-democraten de door hen gewenste meerderheidscoalitie kunnen vormen met de FDP. De CDU stond vrijdag op 41 tot 43 procent en de liberale FDP op 7 tot 8 procent. Alle andere coalities lijken echter onmogelijk of zijn al afgeschoten door de lijsttrekkers. Merkel benadrukte tijdens de campagne zaterdag voor de zoveelste keer dat een brede coalitie tussen CDU en SPD in haar ogen niet tot de mogelijkheden behoort.

En Schröder ziet bij voorbaat niets in een coalitie met de Groenen en de Linkse Partij, omdat in die laatste partij afvalligen van de SPD, onder wie oud-voorzitter Oskar Lafontaine, zitten. Alle andere opties lijken vooralsnog echter niet op een meerderheid te kunnen rekenen. Alles hangt zondag derhalve af van de zwevende kiezers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer