Van den Brande keldert internationale carrière Verwilghen

"De Pool Marek Antoni Nowicki is gewoon een sterkere kandidaat om commissaris voor de rechten van de mens te worden bij de Raad van Europa dan Marc Verwilghen," zegt parlementslid en gewezen Vlaams minister-president Luc Van den Brande (CD&V).

Belga

BR> Die stemde donderdag in de bevoegde commissie van de Raad van Europa voor de Pool, waardoor die net één stem meer haalde dan kandidaat Marc Verwilghen.

"Ik heb niet tégen Marc Verwilghen gestemd", aldus Van den Brande donderdagavond. "Ik heb bij de evaluatie na de hoorzitting van de drie kandidaten zelfs enkele positieve elementen aangedragen over Verwilghen. De enige afweging die bij mij een rol gespeeld heeft is dat Nowicki meer ervaring heeft op het terrein. Hij is sedert 25 jaar bezig met mensenrechten en al 5 jaar VN-bemiddelaar in Kosovo", aldus Van den Brande. "Ik heb dus in alle objectiviteit gestemd. De interpretatie die collega Goris aan de stemming geeft, laat ik volledig voor zijn rekening".

VLD-kamerlid en lid van de Raad van Europa Stef Goris, die ook in de subcommissie mensenrechten zetelt, liet horen hoe verbolgen hij was over het stemgedrag van Van den Brande. "Mocht hij solidair zijn geweest, stond Verwilghen nu in pole positie. Dit is triest. Normaal gezien steun je toch een landgenoot", dixit een boze Goris.

Toch maakt Verwilghen volgens de VLD'er een goede kans om het op 4 oktober - wanneer de parlementaire assemblee zich in een geheime stemming uitspreekt over de drie kandidaten - te halen. Hoewel de twee concurrenten van Verwilghen veel betere adelbrieven kunnen voorleggen op het vlak van mensenrechten, deed de Belgische VLD-minister het volgens Goris stukken beter tijdens de hoorzittingen. "Hij begon met een grote handicap, maar was veruit de beste van de drie."

De federale regering droeg Verwilghen deze zomer voor de functie voor. Het comité van van permanente vertegenwoordigers van de Raad stelde vorige week een shortlist met drie kandidaten op. Verwilghen was één van de uitverkorenen, samen met de voormalige secretaris-generaal van Amnesty International, de Zweed Thomas Hammarberg, en de Poolse VN-bemiddelaar in Kosovo Marek Antoni Nowicki. Bij de stemming in de subcommissie mensenrechten kreeg de Pool zes stemmen achter zich, één meer dan Verwilghen. De volgorde had er anders uitgezien mocht Luc Van den Brande niet voor de Pool, maar voor de Vlaamse liberaal hebben gestemd. Verwilghen kreeg wel de steun van de Nederlandse en Luxemburgse commissieleden. Hammarberg kreeg slechts twee stemmen achter zijn naam en is virtueel uitgeschakeld.

De plenaire vergadering van de Raad van Europa beslist op 4 oktober wie de functie in de wacht sleept. Het advies van de subcommissie is niet bindend.