Hergebruik piste 20 op zaterdag is "voorlopig"

De beslissing om op Zaventem op zaterdagmiddagen opnieuw gebruik te maken van piste 20 is "voorlopig", zo zegt minister van Mobiliteit Renaat Landuyt.

Belga

Omwonenden uit de Oostrand en ook de burgemeester van Zaventem Francis Vermeiren verwijten de minister in te gaan tegen een arrest van de Raad van State. Landuyt verdedigt zich door te zeggen dat het onmogelijk is alle juridische beslissingen te verzoenen.

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt heeft de instructie gegeven om op zaterdagen opnieuw gebruik te maken van de dwarsbaan 20. Nochtans had de Raad van State het gebruik van die piste op zaterdagen in mei van dit jaar geschorst, zeggen critici. De sp.a-minister zegt dat hij echter ook rekening moet houden met het feit dat de Raad van State ook het gebruik van de 25R op zaterdagen schorste.

"Indien ik beide arresten van de Raad van State strikt wil naleven, moeten we de luchthaven sluiten", zegt Landuyt. Daarom wordt geopteerd voor een tussenoplossing. Zo wordt er deze zaterdag tot 14.00 gevlogen op de 25R en tussen 14.00 uur en 23.00 uur op de 20.

Landuyt benadrukt dat het gaat om een "voorlopige" oplossing. Zo is het niet uitgesloten dat het baangebruik voor volgende week zaterdag opnieuw aangepast wordt.