Zaak Theunis: Kagame laat zich informeren over dossier

De Rwandese president Paul Kagame zal zich onmiddellijk bij zijn terugkeer in Kigali laten informeren over het dossier tegen de Belgische Witte Pater Guy Theunis.

Belga

Op korte termijn zal hij persoonlijk opnieuw contact opnemen met premier Guy Verhofstadt.  Dat heeft Kagame woensdag beloofd aan de Belgische eerste minister tijdens een bilateraal gesprek in de marge van de Millenniumtop van de VN in New York. Tijdens het onderhoud waren ook minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker en de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Charles Murigande aanwezig.  Guy Theunis zit sinds ruim een week in de Rwandese hoofdstad Kigali in de gevangenis. Een Rwandees volkstribunaal ("gacaca") besliste vorige zondag om de Witte Pater door te verwijzen naar een gewone rechtbank, omdat hij onder meer via het tijdschrift Dialogue zou hebben aangezet tot genocide. 

Verhofstadt zei bij Kagame aangekaart te hebben dat het dossier op feiten en inhoud en in alle objectiviteit moet beoordeeld worden. "Gezien mijn betrokkenheid bij de tragedie van tien jaar geleden (de genocide van 1994 in Rwanda) laat de zaak van pater Theunis mij niet onberoerd", aldus nog de premier.  Verhofstadt stelde "in belang van het dossier" niets verder meer te willen zeggen over de zaak.  Uit eensluidende indiscreties werd vernomen dat het niet uitgesloten wordt dat het dossier tegen Theunis op een of andere manier overgedragen wordt aan het Belgische gerecht. 

Buitenlandminister Karel De Gucht ontbood eind vorige week al de Rwandese ambassadeur in Brussel om zijn bezorgheid te uiten over de zaak. Hij herinnerde er toen aan dat "België het land is dat, buiten Rwanda, waarschijnlijk het meest heeft gedaan om de genocide van 1994 zonder taboes te confronteren".