Cambodjanen bestuderen proper water in Limburg

Een delegatie van Cambodjanen is momenteel op bezoek in de provincie. Woensdag bezochten de Aziaten het waterproductiecentrum langs de Raasbeekstraat in Nieuwerkerken. Een leerrijk bezoek. De Cambodjanen zijn dan ook zelf bezig met het aanleggen van drinkwatersystemen in de provincie Kamping Thom.

dswartenbroekx

In het kader van haar ontwikkelingssamenwerkingbeleid subsidieert het provinciebestuur van Limburg al vier jaar lang een waterproject in Cambodja. De Limburgse Lieke Coenegrachts uit Riemst is de drijvende kracht achter dit project. Samen met partners als de Europese Unie, de Italiaanse provincie Allessandria en de Cambodjaanse provincie Kampong Thom zorgde het provinciebestuur voor de aanleg van een drinkwatersysteem in Kampong Chen, de tweede grootste stad van de provincie Kampong Thom.

In 2003 bezocht gedeputeerde Sonja Claes het project nog, samen met vertegenwoordigers van de Europese Unie en van de Italiaanse provincie Allessandria. Tijdens dat bezoek werd het nieuwe drinkwatersysteem officieel in gebruik genomen. Momenteel wordt een nieuw project opgestart in Taing Kraising. Daar zal een drinkwatersysteem aangelegd worden voor ongeveer 9.000 inwoners, die nu nog letterlijk hun drinkwater moeten scheppen uit een rivier. Deze week bezoeken de Cambodjaanse projectverantwoordelijken en de gouverneur van de provincie Kampong Thom samen met Lieke Coenegrachts onze provincie. Woensdag namen ze een kijkje in het waterproductiecentrum in Nieuwerkerken. In 1982 ging Lieke Coenegrachts als vrijwilligster werken in Cambodja. In '87 kwam ze terug naar België. Negen jaar geleden werd ze opnieuw gevraagd om mee te werken aan het drinkwaterproject. Als Limburgse kon ze het provinciebestuur overtuigen om het project samen met de Europese Unie te financieren. Het water uit de rivier zal naar een zuiveringssysteem met zand en grind worden geleid. Na een doorsijpelingsproces wordt het gezuiverde water naar een reservoir van 100 m3 gepompt. Daar wordt er chloor aan toegevoegd. Na deze chemische behandeling zal het water naar de nu al gebouwde watertoren gepompt worden. Vandaar kan het dan via pijpleidingen naar acht dorpen in de omgeving gebracht worden en zullen 9.000 mensen kunnen genieten van proper water.

Enige nadeel voor de bevolking is dat vanaf dan het water niet meer gratis zal zijn. De duurste investering voor de plaatselijke bevolking, de aansluiting van de pijpleiding tot hun huis, zal ook gefinancierd worden door de drie partners van dit project. De Cambodjanen bezoeken vandaag nog het Vlaams Mijnmuseum in Beringen en het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder.