Belgisch handelsoverschot krimpt in eerste jaarhelft fors

Het overschot op de handelsbalans van België bedroeg voor de eerste zes maanden van dit jaar 1,7 miljard euro. Dat is veel minder dan de 4,4 miljard overschot in dezelfde periode vorig jaar.

Belga

Dat blijkt uit een mededeling van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

België voerde in het eerste halfjaar voor 106,7 miljard euro uit en voor 105 miljard in. Zowel de uitvoer als de invoer stegen de eerste zes maanden tegenover dezelfde periode vorig jaar. Maar de invoer steeg sterker dan de uitvoer, respectievelijk +12,7% en +9,5%.

Het handelsoverschot van 1,7 miljard euro is - net als in de eerste helft van 2001- het laagste van de laatste tien jaar. De daling is onder meer te wijten aan de import van (alsmaar duurder wordende) olie. Het bedrag van ingevoerde minerale producten lag in de eerste jaarhelft 45,3% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De minerale producten vertonen ook het grootste handelstekort, van ruim 7 miljard euro. Naast het prijseffect van olie, stijgt ook het volume van import sterker dan export. Het INR merkte hierbij geen uitschieters op.

Paniek is niet nodig, de VS leven al jaren met een tekort op hun handelsbalans. Een dalend handelsoverschot zegt ook niets over de gezondheid van een economie, maar zorgt wel voor minder inkomsten voor de staat.