Chinese motorfietsenbouwer koopt Italiaanse Benelli op

De Chinese motorfietsenbouwer Qianjiang Group Co. Ltd heeft een overeenkomst bereikt met de Italiaanse Gruppo Merloni over de verkoop van de historische Italiaanse motorfietsbouwer Benelli. Dat hebben Italiaanse kranten donderdag bekendgemaakt.

Belga

 De overeenkomst komt er nadat het management van Qianjiang had verzekerd dat de productie van de Benelli scooters en motorfietsen in de historische fabriek van Pesaro behouden blijft.  Qianjiang is China's grootste motorfietsenbouwer en Benelli is hun eerste aankoop in Europa.  Benelli werd in 1911 gesticht door Teresa Benelli, een weduwe. Zij hoopte zo haar zonen aan werk te helpen. In de beginperiode werden auto's en motorfietsen gerepareerd. In 1921 werd de eerste motorfiets gebouwd.

 Net voor en na de Tweede Wereldoorlog won Benelli enkele kampioenstitels met haar motorfietsen en begin jaren '60 produceerde het bedrijf ongeveer 300 motoren per dag.  Daarna leed het bedrijf zwaar onder de concurrentie van Japanse motorfietsfabrikanten, maar toen het in de jaren '90 werd overgenomen door Merloni kende Benelli een revival.