Philips zet mes in kosten bij chipdivisie

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips wil tegen eind 2006 250 miljoen euro kosten besparen bij zijn chipdivisie. Dat is donderdag bekendgemaakt op een presentatie voor analisten in Amsterdam.

Belga

Philips zet het mes in de kosten omdat de divisie niet presteert zoals het concern wil. Over het wereldwijde klimaat voor de chipmarkt is Philips niet erg positief. Pas in 2007 groeit deze met minimaal 10 procent. Dit jaar en in 2006 blijft de groei daar nog onder, zo denkt Philips.  De kostenbesparingen bij de halfgeleiderdivisie moeten voor het grootste deel behaald worden door een reductie van de productiekosten. Die moeten met 125 miljoen euro omlaag. Verder verlaagt Philips de onderzoekskosten met 50 miljoen euro en de algemene kosten, waaronder personeelskosten, met 75 miljoen euro.

Met de maatregelen wil Philips de winstmarge bij chips opkrikken naar de eerder beloofde 5 tot 15 procent van de omzet, afhankelijk van het marktklimaat. Nu blijft de groep daar gemiddeld 5 procent onder.  In het afgelopen tweede kwartaal daalde de winst bij chips naar 27 miljoen euro van 134 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.  Philips houdt de kosten bij de chipdivisie al langer in het oog. Bij een fabriek in het Duitse Hamburg ligt het concern met werknemers in de clinch, die hadden moeten inleveren op hun loon. Verder denkt het concern erover om de productie van chips te verplaatsen naar landen waar de loonkosten lager zijn.

 Philips informeert analisten donderdag ook over de voortgang bij de divisie Consumentenelektronica. Bij dat onderdeel kampt Philips met een zwakke vraag. Toch houdt Philips vast aan de verwachting van een winstmarge van 4 tot 4,5 procent aan het einde van dit jaar. Bij deze divisie kondigde Philips eerder al een kostenbesparingsprogramma aan van 400 miljoen euro.  Philips kent naast de onderdelen chips en consumentenelektronica nog divisies voor huishoudelijke apparaten, medische toepassingen en verlichting.  Op de aandelenmarkt reageren beleggers met scepsis op de mededelingen van Philips. Het aandeel stond halverwege de ochtend 0,8 procent lager op 22,07 euro.