EU-Hof: DaimlerChrysler verbood prijskortingen in België

Autobouwer DaimlerChrysler moet 9,8 miljoen euro boete betalen aan de Europese Commissie. Het bedrijf heeft tussen midden 1995 en midden 1999 op een illegale manier prijskortingen op een aankoop van een wagen uit de E-klasse in België verhinderd. Dit blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Belga

De Commissie veroordeelde DaimlerChrysler in 2001 tot een boete van bijna 72 miljoen euro, wegens inbreuken op de vrije concurrentie in Duitsland, Spanje en België. Het bedrijf trok naar het Hof van Justitie. In eerste aanleg werd nu de boete voor Duitsland en Spanje geschrapt. Enkel voor België bevestigt de rechtbank het oordeel van de Commissie. Beroep is wel nog mogelijk. Tussen april 1995 en juni 1999 gold in België een afspraak tussen DaimlerChrysler en haar verdelers om geen prijskortingen toe te staan bij de verkoop van een wagen uit de E-klasse. Een systeem werd opgezet om eventuele kortingen op te sporen en te bestraffen. Dit is een duidelijke inbreuk op de Europese concurrentieregels.

De EU-rechtbank van eerste aanleg stelt dat ook in Duitsland en Spanje kortingen werden verhinderd, maar dat gebeurde niet op illegale manier. In Duitsland bijvoorbeeld moeten dealers gelijkgesteld worden met werknemers, vermits ze geen commercieel risico lopen. Alle afspraken met hen zijn dan ook bedrijfsinterne afspraken en geen kartelafspraken.