Bedrijven betalen gemiddeld 50.000 euro vr gebruik illegale software

Bedrijven die betrapt worden op het gebruik van illegale software, betalen gemiddeld ongeveer 50.000 euro aan schadevergoeding en softwareaankopen.

Belga

In 2005 werd bij bedrijven uit verschillende sectoren en regio's in België een groot aantal illegale pogramma's aangetroffen, onder meer van Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft, Veritas en Symantec. Dat meldt de Business Software Alliance (BSA), de internationale organisatie van softwarebedrijven, donderdag in een communiqué. De BSA kondigt aan dat ze ook in de toekomst gerechtelijke acties zal blijven ondernemen tegen bedrijven die software gebruiken zonder geldige licentie. De gerechtelijke acties in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) hebben in 2004 geleid tot boetes tussen 10.000 en 300.000 euro per bedrijf. "De BSA betreurt dat enkele kmo's uit de creatieve sector, hi-techbedrijven en dienstverleners tot de zwaarste overtreders in de EMEA-regio behoorden", luidt het.

Volgens Erik Dejonghe, woordvoerder van BSA Belgium, zijn gerechtelijke acties noodzakelijk om te verhinderen dat bedrijven illegale software gebruiken. "In België is nog altijd 29 pct van de programma's illegaal, wat voor de lokale fabrikanten, ontwikkelaars en verdelers van software in 2004 een verlies van 309 miljoen dollar betekende", aldus Dejonghe.

Om softwarebeheer hoger op de bedrijfsagenda te krijgen, heeft de BSA het aantal sensibiliseringsacties in België de laatste jaren opgevoerd.