Burgemeester New Orleans belooft snelle terugkeer voor deel inwoners

Ongeveer 182.000 mensen kunnen binnen twee weken waarschijnlijk weer terugkeren naar New Orleans. Maandag zal de wijk Algiers worden opengesteld, tussen woensdag en vrijdag gevolgd door Uptown. De toeristische trekpleister French Quarter met zijn napoleontische gebouwen zal op 26 september weer toegankelijk zijn. Dat heeft burgemeester Ray Nagin van New Orleans donderdag gezegd.

AP Ned

"Mijn gevoel zegt me dat 250.000 mensen zich hier de komende drie tot zes maanden weer kunnen vestigen, en daarna gaan we langzaam uitbreiden totdat we weer terug zijn op het oude niveau van een half miljoen", aldus Nagin.

Ongeveer 40 tot 50 procent van de stad staat nog blank, tegenover 80 procent vlak na het passeren van orkaan Katrina. Hoewel het water is vergiftigd met allerlei bacteriën uit de riolen en chemicaliën uit fabrieken, is de lucht in de stad veilig, blijkt uit tests die de overheid heeft laten uitvoeren.

Zodra het rioleringsstelsel en de stroomvoorziening zijn hersteld en enkele winkels en ziekenhuizen hun deuren weer kunnen openen, mogen mensen naar een beperkt gedeelte van de stad terugkeren. Dertig miljard liter water wordt per dag uit de stad weggepompt, en wat achterblijft is een goeddeels verwoeste infrastructuur en ingestorte huizen, bedekt onder een dikke laag stinkend slijk. Het bergen van de doden gaat nog steeds door. Het officiële totale dodental als gevolg van de orkaan staat momenteel op 710, maar zal naar alle waarschijnlijk nog stijgen.

Voor de overlevenden is meer financiële hulp onderweg. De Amerikaanse senaat werd het woensdag eens over een plan om 350.000 getroffen families het komende half jaar maandelijks zeshonderd dollar (490 euro) te geven om tijdelijke huisvesting te kunnen betalen. Ook zal het voor slachtoffers van Katrina makkelijker worden gemaakt het spaargeld voor hun pensioen vroegtijdig aan te spreken en wordt mensen die slachtoffers minimaal twee maanden in huis nemen een belastingvoordeel in het vooruitzicht gesteld.