Iran wil nucleaire kennis met andere islamitische landen delen

Iran is bereid zijn nucleaire technische kennis met andere islamitische landen te delen. President Mahmoud Ahmadinejad heeft dit volgens het staatspersbureau IRNA donderdag bij de Verenigde Naties in New York gezegd tegen de Turkse premier Recep Tayyep Erdogan.

AP Ned

Ahmadinejad herhaalde volgens IRNA dat Iran er niet op uit is om kernwapens te ontwikkelen. Hij voegde eraan toe: "Iran is bereid nucleaire knowhow over te dragen aan de islamitische landen, al naar gelang hun behoefte."

Iran is vastbesloten door te gaan met het verrijken van uranium voor het opwekken van energie, ondanks Europese pogingen om dit te beperken. De Verenigde Staten verdenken Teheran ervan in het geniep kernwapens te ontwikkelen. De Europese Unie en de VS overwegen de Iraanse kwestie aan te kaarten bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, maar binnen de raad van bestuur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, die daar volgende week over moet beslissen, bestaat vooralsnog weinig animo om stappen te nemen tegen Iran.

De meeste landen zouden Iran toch weer enkele weken langer willen geven om te bespreken hoe de internationale argwaan over zijn nucleaire ambities kan worden weggenomen, aldus diplomaten bij het IAEA in Wenen.