Bush plant reusachtig wederopbouwprogramma na orkaan Katrina

De Amerikaanse president George W. Bush wil met een reusachtig wederopbouwprogramma het rampgebied dat ontstaan is na de doortocht van orkaan Katrina, opnieuw bewoonbaar maken. In totaal zal het komende jaar meer geld worden gestoken in de heropbouw dan tot nu toe werd gestoken in de Iraakse operatie. Dat berichtte de Washington Post.

Belga

Experts vermoeden dat het om het grootste heropbouwprogramma op Amerikaanse bodem gaat. De president wil het programma donderdagavond in een televisieuitzending vanuit New Orleans aankondigen. "We willen een regio zien die beter en sterker is dan voordien", zei de woordvoerder van het Witte Huis, Scott McClellan. Er zou onder andere geld worden vrijgemaakt voor de heropbouw van woningen en bedrijven. Ook worden er middelen uitgetrokken om de ziekteverzekering van honderdduizenden getroffenen te financieren, alsook studietoelages voor kinderen. Het is onduidelijk of Bush een belastingsvermindering zal aankondigen.

De schade in het getroffen gebied wordt tussen 150 en 200 miljard dollar geschat. Meer dan tweeënhalf miljoen personen hebben zich al ingeschreven voor federale steun.