Talabani vraagt steun tegen terrrorisme

De Iraakse president Jalal Talabani heeft vandaag op de VN-top een 'wanhopige' oproep gedaan aan de internationale gemeenschap om te helpen bij het bestrijden van het terrorisme.

Belga

"Irak wordt vandaag geconfronteerd met een enorm brutale terroristische campagne van onbekende groeperingen", verklaarde Talabani, die voor de eerste keer deelnam aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties sinds hij aan de macht kwam begin dit jaar.

"Ze doden honderden Irakezen, vernietigen hun bezittingen en doen hun uiterste best om de heropbouw van het land, de instelling van de grondwet en een rechtvaardig regime tegen te houden", voegde hij eraan toe.

De Koerdische leider benadrukte dat Irak nood heeft aan "internationale hulp, niet alleen voor het welzijn van Irak, maar voor het welzijn van de hele wereld".

"We aarzelen niet om jullie open en eerlijk te zeggen dat wij absoluut nood hebben aan jullie ervaring, jullie investeringen en jullie morele steun om te stijden tegen het terrorisme", besloot hij de dag na een nieuwe dag van geweld waarbij 150 mensen om het leven kwamen in Irak.