Duitse verpleegkundige verdacht van moord op 29 bejaarden

De Duitse justitie heeft donderdag een 26-jarige verpleegkundige aangeklaagd op verdenking van moord of doodslag op 29 overwegend bejaarde patiënten in een ziekenhuis in Beieren.

AP Ned

Als de man schuldig wordt bevonden, kan hij levenslange gevangenisstraf krijgen.

De sterfgevallen deden zich tussen maart 2003 en juli 2004 voor in het ziekenhuis van Sonthofen bij Kempten. De slachtoffers waren zeventien vrouwen en twaalf mannen, in leeftijd variërend tussen 40 en 94 jaar. De meeste patiënten waren ouder dan 75, maar er waren ook twee vrouwen onder van 40 en 47 jaar, aldus de politie.

De verpleegkundige heeft na zijn aanhouding bekend een aantal patiënten te hebben gedood, volgens zijn verklaring omdat hij hen onnodig lijden wilde besparen. Uit autopsies bleek echter dat niet alle patiënten ernstig ziek waren en in zestien gevallen luidt de tenlastelegging daarom moord. De verpleger is ook in twee gevallen aangeklaagd wegens toebrengen van ernstig letsel, alsook wegens diefstal van een computer, faxapparaat en andere voorwerpen uit ziekenhuizen in Ludwigsburg, Kempten en Sonthofen.